tiistai 19. marraskuuta 2013

Valokuvaus, osa 1 - kuvauskalustoni sekä mielipiteitä objektiiveista

Valokuvaus on todella suosittu harrastus, etenkin nuorten ihmisten parissa. Mikä sai itseni hurahtamaan kuvaamiseen, millä kuvaan, miten kuvaan, miten käsittelen kuviani? Onko minulla vinkkejä kuvaamiseen?

Tässä postauksessa kerron, millä kalustolla olen kuvannut ja millä kuvaan nyt, sekä mielipiteitäni ja käyttökokemuksiani eri objektiiveista.

Olen harrastanut valokuvausta aktiivisesti vuodesta 2011. Halusin saada parempia kuvia otettua kaneistani. Jani oli ostanut itselleen Canonin suht. laadukkaan kompaktikameran eli "bridge"n. Kuvailin tällä jonkin aikaa, kunnes tilasin itselleni nytkin käytössä olevan Canon EOS 550d:n, sekä siihen "kittiputken" eli Canon 18-55mm f/3.5-5.6-objektiivin. Tällä kuvausharrastus lähti hyvin käyntiin. Halusin kuitenkin kuviltani enemmän mitä tällä objektiivilla sain aikaan, joten seuraavaksi pienen budjetin turvin hankin ensimmäisen kiinteän objektiivini, Canon 50mm 1.8:n. Tästä kuvausharrastus pääsikin kunnolla vauhtiin. Tykästyin objektiiviin todella, hintaa vain 100e ja silti kohtuullisen hyvää jälkeä se teki. Automaattitarkennuksesta ei tarvitse puhua ollenkaan, se olikin tämän objektiivin ainoa huono puoli. Manuaalitarkennuksella siis mentiin. Tällä objektiivilla sain jo paljon aikaan, ja edelleen olen muutamaan sillä ottamaani kuvaan todella tyytyväinen.


18-55mm f/3.5-5.6
Canon powershot G12


Canon 50mm 1.8

                              Parhaimmistoa Canon 50mm 1.8 - kuvista:


Aloin pikkuhiljaa kisaamaan enemmän kanien kanssa esteillä, ja tämän harrastuksen kuvaamiseen hankin halvan (ja surkean) zoomin, Sigma 70-300mm f/4-5.6:n. Maksoin tästä 150 euroa, mikä on jälkikäteen ajateltuna aivan liikaa. Pituus tässä on hyvä mutta siihen se jääkin. Automaattitarkennusta en uskalla käyttää kuin todella kirkkaalla säällä, jolloin se ehkä hyvällä tuurilla osuu kohdilleen. Siksi turvaudunkin usein manuaalitarkennukseen. Kisojen kuvaamisessa tämä on kuitenkin menetellyt, näissä kuvissa kun ei ole tärkeintä täydellinen laatu, vaan se kuvan sisältö.

Sigma 70-300mm f/4-5.6

Pikkuhiljaa aloin vaatimaan kuviltani entistä enemmän ja tällöin päätinkin hankkia samantyylisen objektiivin (kiinteän), kuin Canon 50mm 1.8, mutta reilusti paremman. Päädyin ostamaan Sigma 30mm 1.4:n, joka onkin tällä hetkellä lähes jatkuvassa käytössä. Löysin tämän käytettynä 150 eurolla, kävi todella hyvä tuuri että sain sen noin halvalla! Piirto on uskomattoman tarkkaa ja virheetöntä, minkä näkeekin seuraavista kuvista. Myös automaattitarkennus pelittää liki täydellisesti, vaikkakin astetta hämärämmissä olosuhteissa on hieman tälle merkille tyypillistä "front focus"-ongelmaa eli objektiivi tarkentaa liian eteen. Tämäkin asia menisi takuun piikkiin, omassani on vain takuu mennyt umpeen. Tämä onkin ainoa miinus, muuta moitittavaa ei ole ja olen ostokseeni täysin tyytyväinen. Voin ehdottomasti suositella tätä objektiivia muillekin harrastajille, erityisesti lähellä olevaa kohdetta kuvaaville objektiivin lyhyehkön polttovälin takia.Sigma 30mm f/1.4
Jonkin aikaa sitten Jani hankki minulle myös laajakulmaobjektiiviksi Samyang 28mm 2.8:n, joka on toistaiseksi ollut hieman vähemmällä käytöllä, vaikkakin tahtoisin kovasti tutustua tähän. Piirto tässä objektiivissa on tarkkaa, automaattitarkennusta en voi kommentoida kun Samyangeissa ei sellaista ominaisuutta olekaan. Omaan makuuni tarkennusrengas on hieman liian "laaja", joutuu liikuttamaan kättä kauheasti että tarkennus liikkuu mihinkään. Luultavasti tämäkin on vain tottumiskysymys.

Näiden objektiivien lisäksi minulta löytyy myös lisäsalama Nissin Di622 Mark II, joka on toiminut sisäkuvauksessa loistavasti. Hintaa tällä oli n. 150e. Salama toimii paristoilla ja on äärimmäisen helppokäyttöinen. Peruskuvauksessa sisällä kannatta lisäsalama kimmottaa katon kautta. Tällöin valosta tulee kauniin pehmeä, ei lainkaan samanlainen kuin kameran oma "pop up"-salama.
Toisessa valokuvausaiheen postauksessa kerron siitä, millä asetuksilla kuvaan usein, sekä mitä niksejä minulla on kuvaamiseen. Lisäksi kuvankäsittelystä jonkin verran asiaa ja vinkkejä, kuvien kera tietenkin.


2 kommenttia:

  1. Siis kuinka pitkälle tuo Sigma 30mm 1.4 zoomaa? :) Kuulostaisi hyvältä, jos joskus netistä löytäisi halvalla vaikka käytetyn!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sillä ei voi zoomata mihinkään, vaan se ottaa kuvan aina samalta etäisyydeltä. Se on "kiinteä" objektiivi siis. Etäisyys jolta sillä saa hyviä kuvia kaneista on ehkä n. 50x70cm kamerasta, toki hieman kauempaakin koska se piirtää niin tarkkaan että kuvasta voi rajata ylimääräisen taustan pois.

      Poista