lauantai 26. heinäkuuta 2014

Huh hellettä! Ohjeita kesäkuumalle

Ajattelin nyt kirjoittaa pienen infopätkän liittyen kanien viileänä pitämiseen kesäkuumalla, me kun jouduimme kärsimään siitä itse eilen pahimmalla mahdollisella tavalla.

Kuinka viilentää kania?

1. Anna kanille varjopaikka
Varjopaikaksi käy esim. ison puun tai pensaan varjo, jonkin aidan/rakennuksen varjo tai muu vastaava. Otathan huomioon, että varjo liikkuu päivän mittaan kun aurinko vaihtaa paikkaa.

2. Tarjoa viileä alue
Tietyn alueen saat vilvoitettua esim. pakastetulla vesipullolla, kylmäkallella, tai isolla kivilaatalla joka kerää kylmää yön aikana ja pysyy viileänä pitkään. Muista kuitenkin, että jää sulaa helteillä nopeasti ja myös kivilaatat kuumenevat äkkiä, ellei niitä pidä jatkuvasti varjossa.

3. Verhoile häkkiä märillä pyyhkeillä/lakanoilla
Vesi on siitä kätevä elementti kesäkuumalla, että se haihtuessaan sitoo myös lämpöä ja täten viilentää ilmaa. Seuravaa menetelmää kutsutaan myös "köyhän miehen jääkaapiksi": Ripusta häkin päälle pyyhe, lakana tai vastaava jonka kastelet läpikotaisin. Pidä kuitenkin huoli, ettei märästä kankaasta putoa kamalan paljon vettä esim. kanin korvien sisälle, eli kohtuu kaikessa. Tämäkin kuivuu äkkiä paahteessa eli kastele tarvittaessa lisää. Muista, että kankaan tulee olla helposti irrotettava, kani saattaa nimittäin repiä kangasta ja pahimmillaan kuristua siihen (kokemusta on, läheltä piti-tilanne).

4. Kastele kania
Kanin turkkiin, korviin ja naamaan voit varovasti kauhoa vettä kämmenellä, tämä viilentää myös perustuen samaan asiaan kuin äskeinenkin. Tämäkin vesi haihtuu äkkiä pois joten tilannetta tulee tarkkailla.

5. Tuuletin
Joillakin on kanilassa käytössä tuuletin, osa on sitä mieltä että tämä voi vilustuttaa kanin mutta itse en ole kuullut moista koskaan oikeasti tapahtuvan, ellei ole sitten paljon muita tekijöitä altistamassa tälle. Tuuletinkin on siis hyvä vaihtoehto.

Kaikista parashan on näiden kaikkien yhdistelmä, eli tarjoa kanille varjoisa paikka, jonka viileänä pysymisen takaat esim. kylmäkallella ja ripustamalla märän pyyhkeen varjopaikan seinustalle. Mikäli joudut olemaan pitkään pois, kuten itse käyn töissä, niin pidä huoli että varjopaikka kestää koko päivän ja kani pysyy viileänä. Vältä stressaamasta kania liikaa, koska kuumissaan oleminen on kanille jo muutenkin raskasta ja kanit tunnetusti sairastuvat herkästi ollessaan stressaantuneita.

R.I.P. Aleksi

Meillähän seurasi jatkuvasta helteestä se pahin mahdollinen - kanin kuolema. Aleksi piti erottaa jo sisaruksistaan kun ikää tuli 3 kuukautta enkä luonnollisesti halua hänen astuvan sisartaan/äitiään. Tarjosin kanille varjopaikan häkistä, varmistin varjon viileänä pysymisen vielä erikseen märällä pyyhkeellä häkin päällä. Laitoin varjopaikkaan myös kylmäkallen. Kun tulin illalla kotiin, löytyi Aleksi kuolleena keskeltä häkkiä :/ Kaikesta tästä huolimatta siis oli helteet ja stressi sisaruksista erottamisen takia liikaa pienelle pojalle. Harmittaa kamalasti ja mietin koko ajan että mitä olisin voinut tehdä toisin, vaikka tiedänkin että tein parhaani. Pieni, komea poika saa nyt pomppia parhailla mahdollisilla porkkanamailla, mitä pupujen taivaasta löytyy. Lepää rauhassa <336 kommenttia:

 1. Onneks vaan kuolikin, toivoisin että sun kaikki kanit kuolee!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, samoin toivon samaa sitten sinunkin kaneillesi :) Ps. näen kaikkien kävijöiden ip-osoitteet, että ehket olekaan ihan niin anonyymi :D

   Poista
  2. ... ja toivon että itse pyytäisit anteeksi moista kommentointia, ettei minun tarvitse itse ottaa sinuun yhteyttä. :)

   Poista
  3. No otappa muhun sitten yhteyttä

   Poista
  4. Sun lemmikkis olisi kuollut juuri ja tulen sanomaan

   "Hyvä et kuoli, ei sil tee mitään, toivottavasti kaikki sun ympäriltä kuolee, et ansaitse elää''

   Noh.. Anonyyminä hyvä tulla valittelee ittellä on kuollu varmaan joku kotilo ja tullu Siirille kiukuttelemaan. Älä Siiri lannistu, ota nää anonyymit kiinni toisesta, korvasta ennenkun ehti tulla edes sisään :-)

   Todella ikävää, maailma on ihan epäreilu. Jotkut jättää kanit keskelle kuumaa nurtsii ilman mitään suojaa, ja Allulla oli sentäs varjo. Aleksi on nyt paremmassa paikassa jossa koskaan ei tule kuuma.

   Poista
  5. Siiri et voi toivoo et mun kanit kuolee koska mul ei oo kaneja. Ja odotan edelleen yhteydenottoasi.

   Poista
  6. mitä tuo yllä oleva anonyymi nyt oikein puhuu?? Otan osaa ja voimia sinulle <3

   Poista
 2. Voi että, otan osaa :'(
  Kiitos vinkeistä :)

  VastaaPoista
 3. Hui kauhee anonyymi.... miten ees voi olla noin sydämetön :o Rip pieni Aleksi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ehkä jos ei todella välitä elävistä olennoista, on tollasen sanominen helppoa. Siinähän toivitaan kanille kärsimystä

   Poista
 4. Voi kamalaa mitä tuo anonyymi oikeen puhuu! :oo
  Voi ei , jaksamisia sinne, menen itse heti käyttämään noita neuvojasi!

  VastaaPoista
 5. Voi kun tuli paha mieli, pieni poika<3 Täytyi heti hakea oma vajaa 10 viikkoinen poju rapsuteltavaks. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi Aleksilla on nyt hyvä olla, tuolla jossain :)

   Poista
 6. Hyi miten noi anonyymit kehtaa. Hyvähän se on nimettömänä tulla toivomaan kuolemaa. Sairaita ihmisiä on monenlaisia. Miettisivät vähän.

  Mutta voimia sinulle, otan osaa. :'(

  VastaaPoista
 7. Pitää olla aika sairas ihminen että toivoo toisen rakkaan lemmikin kuolemaa...

  Osanotot! :,(

  VastaaPoista
 8. Voimia sulle, otan osaa! :( On varmasti ollu kauhee paikka kanille ja näin, mutta eihän sille nyt voi enää mitään. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jep, tuntuuhan se todella pahalle ajatella mitä on raukka joutunut kokemaan :/

   Poista
 9. Voimia aivan älyttömän paljon! ♥
  Voi pientä Aleksia :'(:'(:'(
  Apua, tuo Anonyymin kommentti oli aivan kauhea, älä ota itseesi, ei siitä kannata välittää :'( En ymmärrä miten joku voi sanoa noin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joillain ei ole kaikki muumit laaksossa juu.. kiitosnosanotoista!

   Poista
 10. Otan osaa :( ja voimii sulle!

  VastaaPoista
 11. Olen todella pahoillani pikkusen puolesta! Tosi kaunis kani ja itellä tuli kyynel silmään, ko luin. Niin jännitän täälä oman kanini puolesta, kun pasteurella kiusaa ja helteet vain pahenevat.. Kiitos sinulle loistavista vinkeista! Kylmäkalle on jo kanin kaverina, mutta pyyhettä en ollut ajatellut. Se siis seuraavaksi. Tuota vesihommaa mietin. Kaneja kun ei saa kylvettää niin miten kanin kasteleminen siitä eroaa? Onko se ok siksi, että kuumalla kani kuitenkin kuivuu pian? Koska ressi on jo nyt niin korkealla meän kullalla niin en varmaan silti uskalla vettä kokeilla. Meän poika, kun ei vedestä tykkää muuten kuin juodessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. vettä vain varovasti sivellään kanin päälle, eli kuten arvelitkin niin sillä on kuitenkin paljon eroa kylvetyksen kanssa. Hyvä, että näistä on apua ja toivon että kanisi paranee! :(

   Poista
 12. Tuota.. Eikö kuitenkin noin pienen eläimen jättäminen yksin helteellä ulos ole hieman kyseenalaista?:/ Voimia kuitenkin hirveästi:(

  VastaaPoista
 13. Ällöttää tuo anonyymi... ;/ hei voimia kauheana, tosi harmi että tämmöstä tapahtuu! :(
  Ja hyviä vinkkejä :)

  VastaaPoista
 14. Voi pikku Aksu...<3 Niin ihanan värinen hurmuri poika oli.<3 & Hyi hirvee mikä anonyymi: " hyvä kun kuoli, toivon että kaikki kanis kuolee" ihan hirveä paskan puhuja!! Hoidat tosi hyvin kanejas, jos anolla itsellään ois kaneja ei varmaan ois lähelläkään niin onnellisia tai tyytyväisiä kuin noi sun pupuset! Vielä suuret osanotot Aksun pois menemisestä!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unohdin kokonaan kiittää antamistas neuvoistas! Nyt puput on huomattavasti virkeämpiä kun on viilennyksiä noin paljon!:))

   Poista
 15. Kiitos vinkeistä.Kylmäkallet on jo ja ilmeisesti auttaa koska Viivi tykkää olla tällä hetkellä häkissä muuten se saa olla vapaana mikä ehkä on pidentänyt sen ikää joulukuussa tulee 8v.Laitan vielä märät pyyhkeet häkin yläpuolelle.Niin ja tuuletinkin on.
  Saako tuuletin puhaltaa suoraan häkkiin?Olen suuntaa vaihdellut varmuuden vuoksi ettei Viivi saisi vetoa.
  Siiri otan osaa.Oli suloisen näköinen pupu.

  VastaaPoista
 16. Voih :(
  Anonyymit nyt aina riehuu ja koittaa saada pahan mielen. :/
  Otan tosi suuresti osaa. Pieni poika saa olla maanparhaassa paikassa mitä on <3

  VastaaPoista
 17. Tedän että kirjoitan aika myöhään, tämähän on kirjoitettu jo muutama kuukausi sitten, mutta otan osaa kanin kuolemaan, tiedän miltä se tuntuu...

  VastaaPoista