torstai 28. huhtikuuta 2016

Lihakanit

Päätin ottaa heti blogin herättelyn kunniaksi esille myös paljon mielipiteitä jakavan asian: lihakanit. Jos olette seuranneet youtube-kanavaani, olette varmaankin huomanneet siellä uusimpien videoiden joukossa erään ei niin katsojia miellyttäneen videon. Sanon heti, että jos haluatte tämän katsoa, on se teidän omalla vastuullanne, ja toivon että luet videon kuvauksen ennen kuin kommentoit mitään. :) Videossa siis opastan, kuinka kani lopetetaan tainnutusjousta käyttäen, ja kuinka siitä otetaan talteen lihat.

Olen siis aloittanut uuden jutun kaniharrastuksessa, eli lihakanit. Viime keväänä rakensimme yhdessä poikaystäväni ja hänen isänsä kanssa ison kopin ja aitauksen yhdistelmän kahdelle lihakaniemolle. Astutimme emot, poikaset syntyivät alkukesästä ja ne teurastettiin syksyllä. Emot menivät myös lihoiksi poikasten ollessa 2kk vanhoja. Poikasista säästettiin 2 naarasta jatkamaan tuotantoa, ja yksi uros sisälle lemmikiksi/siitoskaniksi. Kaikki sujui hienosti, ja viimeiset kanit "sadosta" syötiin viime viikonloppuna.Miksi?

Olen saanut todella paljon ihmettelyjä siitä, että miksi ihmeessä söisin söpöjä, viattomia pieniä pupuja. Minä taas kysyn usein, että miksi en? En ymmärrä ajattelutapaa, että jotain ei saisi tappaa koska se on söpö. Millä tavalla eläimen rumuus sitten oikeuttaa tappamaan ja syömään sen, söpön eläimen sijaan?

Kanit ovat tulleet Suomeen 1900-luvun alkupuolella lihanpuutteen vuoksi. 1940-luvulla tuotanto polkaistiin kunnolla käyntiin tuomalla tuhansia kaneja Suomeen Ruotsista ja Tanskasta. Vasta 80-luvulla nousi ajatus kaneista lemmikkeinä ja/tai näyttelyharrastuksena. (lähde http://www.kaniininkasvattajat.fi/historiaa/)

Kaninliha on vähärasvaista, mietoa maultaan, sen tuottaminen on tehokasta, halpaa, sekä ekologista. Kania ei tarvitse jalostaa "rikki" kuten broileria, jotta se voisi tuottaa hyvin. Karkeasti sanottuna jos teurastat 4kg lihakanin, saat siitä 2kg lihaa, jossa on mukana painossa vain hyvin pienet ja kevyet luut. Turkin voi hyödyntää myös.

Välitän eläimistä niin paljon, että haluan edes osan aterioistani koostuvan eläimestä, joka on ollut varmasti onnellinen. En voisi sanoa tätä varmaksi esim. häkkikanoista taikka tehotuotannon broilereista. Jos se vaatii sen, että itse teen kaiken alusta loppuun, on se minulle ok. Olen ylpeä siitä, että minusta on tähän. Lisäksi, kanit ovat söpöjä ja helppoja, ennemmin kasvatan sellaista eläintä kuin mielestäni rumaa ja vaikeaa.


Miten?

Lihakaneja on suht. helppo kasvattaa. Tarvitset vain emon, urostakin voi lainata joltakin toiselta kasvattajalta joka saattaa haluta astutusmaksuksi yhden poikasen, tai pienen korvauksen. Tärkeä asia kania pitäessä on tietysti hygienia, kuten lemmikkejäkin pitäessä. Oikein ruokittu, stressittömästi ja puhtaissa oloissa elävä kani ei todennäköisesti sairastu. Lihakanien kasvatus ei poikkea minkään muunkaan kanin kasvatuksesta siis käytännössä juuri mitenkään.

Vaikka kanin tulee kasvaa nopeasti, ei tätä saa nopeutettua mättämällä eteen hirveät määrät pellettiä ja tuoreruokaa. Nopeaa kasvua tavoitellaan oikeilla ominaisuuksilla, eli kannattaa suosia liharotuja tai niiden risteytyksiä. Yleinen harhaluulo on se, että jättikanit olisivat hyviä lihakaneja. Näin ei kuitenkaan ole, ne kasvavat hitaasti ja liha-luusuhde on huonompi kuin oikealla lihakanilla. Lihakanirotuja on mm. uudenseelanninvalkoinen/punainen, kalifornialainen, suurisoopeli, suurihopea jne. Aiemmin lisäämissäni kuvissa oli viime kesän emät, jotka olivat mielestämme hieman liian "solakoita" rakenteeltaan. Risteytimme ne suurihopean kanssa, ja lopputulos oli paljon parempi, nämä naaraat siis säästimme ja ne astutettiin viime viikonloppuna:

Lopetus

Tämä on minulta useimmiten kysytty asia, kuka ne lopettaa ja miten? Vastaus: minä lopetan, tainnutusjousella. Toivon, että jos sinusta tuntuu pahalta lukea tästä, niin lopetat lukemisen tähän. Tainnutusjousi on siis ikään kuin pieni pulttipyssy, mutta siinä ei ole panoksia erikseen. Sisällä on pieni jousi, joka viritetään vetämällä voimakkaasti kärjessä olevasta nupista. Kani asetetaan polvi-istunnassa ollessa jalkojen väliin, ja kanin leuka asetetaan tukevasti maata vasten, tämä on helpointa yleensä vain silittämällä kania. Vasemmalla kädellä pidetään päätä maata vasten (peukalotaive heti korvien takana), ja oikealla kädellä asetetaan jousi päälaelle tukevasti. Oikea jousen asetuskohta on silmistä ja korvista vedettävän "rastin" keskellä. Älä käytä tainnutusjousta ikinä, jos et ole varma oikeasta kohdasta.

Nappia painamalla jousi laukeaa, ja kanin aivoihin iskeytyy muutaman millin paksuinen, metallinen piikki. Tällöin kani on vähintään tajuton, usein jo kuollut. Tajuttomuus on helppo testata silmää koskemalla; jos kani räpäyttää silmää, ei tainnutus ole onnistunut. Suomen laki määrää, että veret tulee laskea tästä vähintään minuutin kuluessa. Veret lasketaan pistämällä kurkku auki terävällä veitsellä.

Lopetusta ei tule ikinä tehdä yksin, jos ei ole varma mitä tekee. Itselläni on aina mukana toinen ihminen, joka vähintään tulee väliin jos jotakin tapahtuu, ja kani tai minä tarvitsee rauhoittelua. Minulla on aina kaksi lopetusjousta vierekkäin ladattuna lopetustilanteessa, onneksi en ole kuin kerran vasta ensimmäisissä lopetuksissa joutunut tilanteeseen, jossa jousta piti käyttää uudestaan koska kani ei ollut taintunut. Olen lopettanut kaneja jo useita kymmeniä, eli voisin sanoa olevani jo ikäisekseni suht. kokenut asiassa. Usein, vaikka kani on jo taintunut, se saattaa silti jopa kiljua ja liikehtiä sen oloisesti, että voisi luulla sen olevan tajuissaan. Aikaisemmin käytin näihin aina jousta vielä toistamiseen, vain varmuudeksi, mutta nykyään teen aina silmätestin ja pahimmatkin rimpuilijat/kiljujat ovat aina olleet silti tajuttomia.


Lopetustilanne ei myöskään ole minulle ikinä helppo, eikä sen koskaan tulisikaan olla. Minkään elämän lopettaminen ei ole leikin asia. Itse silittelen aina hetken lopetettavaa kania ja tarjoan herkkuja, mikäli kani vaikuttaa siitä pitävän. Aina ennen lopetusta sykkeeni nousee hurjasti, ja jännittää. Joskus olen joutunut keräämän itseäni useita minuutteja, jotta pystyn lopettamaan.

Lopetuksen osaamisesta on muutakin hyötyä: olen ollut suureksi avuksi useille ihmisille lähipiirissäni, tai heidän tutuilleen. Olen joutunut tekemään useita hätälopetuksia sairaille kaneille, ja olen lopettanut myös muistakin syistä useita tuttavieni kaneja. Olen sitä mieltä, että on aina ilo olla avuksi, ja olen tyytyväinen jos taidoistani on hyötyä muillekin.

Kommenteissa saa kysyä, jos jokin jäi askarruttamaan. Vastaan mielelläni asiallisiin kysymyksiin. En toivo kuitenkaan moraalikeskustelua kommenttikenttään, minut tavoittaa myös facebookista yksityisviestillä jos haluaa keskustella näistä asioista, tai haukkua minua. :)


22 kommenttia:

 1. Hyvin kirjoitettu postaus. Millä nimellä olet youtubessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Youtubesta minut löytää nimellä siirilydia :)

   Poista
 2. lihakanin ruokinta
  mitä ja minkä verran?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen ruokkinut aivan samoin, kuin ruokkisin lemmikkikaniakin. Tuoreet on annettu aamulla, pelletit illalla. Käsikopelolla aina vähintään kynsien leikkauksen yhteydessä tuntee, onko kani missä kunnossa ja ruokintaa muutetaan sen mukaan. Lihava kani ei edes tiinehdy helposti eli tästäkään syystä ei lihakania tulisi ruokkia liikaa pelletillä ja tuoreella suureksi kasvun toivossa. Heinää tietenkin tarjolla koko ajan, kuten lakikin sanoo. Ulkokanille pakkasten aikaan kohtuullinen ruoan määrän lisäys, ja tiineelle/imettävälle samoin.

   Pelletin merkistä en edes avaa keskustelua, koska se on loputon suo. Omillemme syötetään country's best cuni fit-pellettiä, ja se on toistaiseksi toiminut hyvin. Sopivia pellettimerkkejä on lukuisia, itse olen sitä mieltä että riittää kun prosentit on sinnepäin ja ruoka ei sisällä mitään kanilta kiellettyä, niin se on ok. Tärkeintä on hyvälaatuinen heinä, sitähän kani syö eniten.

   Poista
 3. Mielenkiintoinen postaus! Blogin nimi sai aivan uuden merkityksen haha ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua, nyt vasta tajusin :D Hyvä kun mainitsit! Taitaa pysyä nimi silti samana :D

   Poista
 4. Itselläni tämä myös ihan alkutaipaleella, toukokuussa astutaan emo. Mielenkiinnolla jään taas seurailemaan blogiasi :)

  VastaaPoista
 5. Onko susa ikinä kaduttanu jonku tietyn kanin lopetus, kun se on jo lopetettu ja makaa (mitä ikinä tekeekään) maassa?
  Tai ootko muutenkaan ikinä kiintyny keneenkään lihakaniisi niin että on harmittanut lopettaa/olet ottanut sen itsellesi "lemmikiksi"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kiintynyt lihakaneihin ikinä. Kaikki muut lopetukseni ovat olleet joko jonkun toisen kaneja, tai sitten omia, joilla ei ole ollut parempaakaan vaihtoehtoa. Yhden omani lopetus harmittaa ja on ikävä sitä kania, mutta ei silti kaduta.

   Poista
 6. En ymmärtänyt miksi haluat syödä lihaa, jos rakastat eläimiä? Kaikkia ihania harrastuksia, missä ketään ei joudu uhriksi, on maailma pullollaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En halua olla kasvissyöjä, syitä tähän on monia. Vaihtoehtona on siis ostaa tehotuotettua, mahdollisesti kurjaa elämää elänyt eläin ja samalla rahoittaa tällaista tuotantoa.

   Tai sitten on tämä minun vaihtoehtoni, että kasvattaa itse ja takaa, että eläimet eivät kärsi. Teen tämän siis rakkaudesta kaikkia eläimiä kohtaan; myös niitä tehotuotettuja ja yritän hillitä tehotuotantoa edes omalla pienellä harrastuksellani.

   Poista
 7. Hyvä ja asiallinen postaus :) tee ihmeessä toinen osa jos vaan jaksat, nämä lihakanit ovat jo pitkään kiehtoneet minua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) toinen postaus tulee varmaan lähiaikoina.

   Poista
 8. Aivan ihanaa että löytyy vielä ihmisiä jotka ymmärtävät eläimien parhaan monelta kantilta. Voisin itsekin harkita joskus kun saan tilat (y)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen ehdottomasti edes kokeilemista 1-2 emolla, jos ei muuta niin on todella opettavainen kokemus :)

   Poista
 9. Jos syö lihaa, niin on tämä hyvä vaihtoehto moneen muuhun verrattuna. Mukavaa kevättä 😊☀️

  VastaaPoista
 10. Aluksi olin kauhuissani, kun aloitin lukemaan. Mutta sitten kun aloin itsekin ajattelemaan, niin tuohan on todella eettistä ruuantuotantoa. Itse en varmaan pystyisi moiseen, mutta isot propsit sinulle :)

  VastaaPoista
 11. Mikään eläin ei todellakaan kilju tai ääntele oikea oppisen tainnutuksen jälkeen, olet siinä kohtaa kyllä epäonnistunut jos kanisi ovat kiljuneet tainnutuksen jälkeen. Liharefleksien myötä ne kyllä voivat sätkiä. Kannattaa opetella se teurastus ennenkuin oppeja jakaa netissä muille.

  VastaaPoista
 12. Ei löydy mainittua videota?

  VastaaPoista
 13. kyllä kanit ovat ihania olivatpa lemmikkejä tai lihakaneja.kanit uuteen arvoon,kuin pula-ajallakin.

  VastaaPoista