Estehyppy lajina
Ihan ensi alkuun kirjoittelen pienen infopläjäyksen estehypystä lajina, niitä varten jotka eivät asiasta vielä niin paljon tiedä. Kanit hyppivät siis esteiden yli, ratoja on suora ja mutkarata, vaikeustasoja viisi. Kaikki kanit aloittavat helposta josta edetään pikkuhiljaa eteenpäin saamalla klassauspisteitä yhdellä virheellä tai virheettä mennystä radasta. Helposta pääsee keskivaikeaan 3 pisteellä, muihin luokkiin edetäkseen tarvitaan 4 pistettä. Lisäksi on korkeushyppy ja pituushyppy.
Korkeushyppy |
Pituushyppy |
Helppo rata |
Eliittirata |
Keskivaikea rata |
Voitto ei ole tärkeintä
Kania ei saa hyppimään mikäli se ei todella niin halua tehdä. Kanin pakottaminen hyppimään on julmaa ja ilkeää itse eläintä kohtaan, lajin tarkoitus on se että sekä kani että omistaja nauttivat siitä. Ei se, että kani hyppii hyvin, kaikki ihastelevat ja kerätään palkintoja. Toki voittaminen on mukavaa ja menestyminen lajissa, mutta tämä ei todellakaan ole se kaikista tärkein asia. On hieno ja tärkeä taito nähdä oma kaninsa yksilönä ja olla ylpeä sen suorituksesta, omaa kania ei pidä verrata toisten kaneihin, vaan kaninsa suoritusta voi verrata siihen mihin juuri se tietty kani pystyy.
Esim. itse olin suunnattoman ylpeä kanistani Vimpulasta messuilla, kun se jopa hyppäsi kaksi estettä peräkkäin ilman yhtään ohjausta, sen hyppiminen on hidastunut nyt ja suoritus keskeytettiin kun aika loppui kesken tai Vimpula jännitti liikaa. Ihan sen takia etten halua pakottaa sitä ja kiusata, jos näkee että toinen ei tykkää ja jännittää.
Tässä videossa näkyy paljon sähläämistä, mutta omistajat ovat varmasti silti ylpeitä kaneistaan:
Toinen selvästi ylpeä kaninomistaja:
Yleisiä väitteitä estehypystä
"Kania väkisin työnnetään esteen yli" "Kani heitetään ilmaan" "Kania nostellaan vaan hihnasta" "Kani kärsii ja pelkää" "Kani pakotetaan hyppäämään", nämä ovat varsin yleisiä lausahduksia joiltain kilpailua sivusta katsoneilta, tai ihmisiltä jotka eivät ole välttämättä edes koskaan nähneet kisoja paikan päällä tai edes videoista. Tai sitten "Kanissa väri on vaan tärkein" "Jos kani ei hypi se on huono ja myydään pois" "Voittaminen on aina tärkeintä". Näitä kuulee myös melko usein. Seuraavissa osioissa käyn näitä asioita läpi, lajin aktiivisen harrastajan näkökulmasta.
"Huijaaminen", totta vai tarua?
Moni väittää että kania mm. kiskotaan hihnasta ilmaan jotta kani hyppäisi paremmin. En voi väittää, ettenkö olisi ikinä nähnyt tämänkaltaista toimintaa, mutta tämä on harvinaista ja tuskin edes tahallista. Lisään vielä, että kani ei todellakaan etene vaikeaan tai eliittiin pelkän hihnasta kiskomisen turvin, joten se on turha juoru ettäkö jonkun kanit eivät osaa hyppiä, niitä vain kiskotaan. Tämä hihnasta kiskominen on yleisin katkeruuden aiheuttaja ja josta paljon huhutaan, mutta vähän oikeasti puhutaan, saatika sanotaan itse epäilyn kohteelle itselleen asiallisesti. On myös juttua "venyypaukkuu"-hihnoista, tähän en itse osaa ottaa kantaa muuten kuin niin, että jos joku ihan tosissaan sellaista hihnaa käyttäisi jotta voisi huijata, niin eiköhän se olisi jo huomattu ja asiasta sanottu.
Monet tulkitsevat "huijaamiseksi" tuomarin osalta mm. radan rakentamisen niin, että oma kani hyppäisi paremmin, tai virheiden huomaamatta jättämisen. Usein valitetaan sitä, että tuomareiden kotona on samanlaisia esteitä kuin radalla ja se ei ole reilua. Se nyt vaan kuitenkin menee niin, että jos haluat harjoitella kotona niin kukaan ei sitä voi kieltää. Ne jotka harjoittelevat, voivat menestyä paremmin ja niinhän se menee joka kisassa. Ei hevoskisoissakaan valiteta että tuo heppa on saanut harjoitella liikaa tätä tiettyä estettä kotona. On jokaisen ohjaajan oma päätös että harjoittelevatko vaiko eivät, esteitä saa rakennettua vaikka jämälaudoista jos vain näkee vaivaa joten harjoittelu ei ole mitään huijaamista. Se on vain panostamista harrastukseen.
Joskus olin itsekin tuohtunut, kun kuulutettiin puhdasta rataa vaikka selviä kolahduksia kuului yleisöön asti. Tuomarin on todella tärkeää osata keskittyä siihen kilpailuun, enkä edelleenkään katso hyvällä sitä, että tuomarin tai joskus jopa useamman tuomarin katse herpaantuu radasta muualle. Toisaalta itse tuomarinkin on vaikeaa keskittyä jos koko ajan tullaan kyselemään että kuka kani hyppii milloinkin. Ilokseni nyt messuilla oli oikein hyvä tuomarointi ja katse ei herpaantunut radasta (okei, pari kertaa huomasin kyllä vilkuilua muualle), ja tulokset kuulutettiin oikein. Myöskään kilpailijat eivät jatkuvasti hääränneet tuomareiden kimpussa häiritsemässä, mikä myös on tärkeää. Jos on kysyttävää niin kannattaa odottaa joko sitä että tuomari on kuuluttanut virheet, tai sitten kysyä joltain toiselta henkilöltä.
Taustalla suoritukseen keskittyvä tuomari |
Sama tässäkin, sekä muita sivusta seuraajia |
Kanin ohjaaminen radalla; pakottamista vai rohkaisemista?
Sivullisen katsoessa kisoja voi olla olettamus että kani vain juoksee radan läpi innoissaan ja pienikin kanin ohjaaminen on heti sitä pakottamista. Voin sanoa, etten tiedä yhtäkään kania jota ei ikinä tarvitsisi ohjata mihinkään suuntaan kisatessa. Kanien estehyppy on aikalailla verrattavissa hevosten estehyppyyn, siinä yhtä tärkeää on ohjaajan taidot kuin eläimen taidot. Jokaista kania ohjataan eri tavalla, äkkiä kyllä huomaa kanista että mikä toimii ja mikä ei. Myös muiden ohjaamista seuraamalla oppii paljon. Kanin ohjaaminen voi olla hyvin pieniäkin asioita, kuten pieni ääni, pieni hihnasta nykäisy, pelkästään sekin vaikuttaa paljon että juoksetko kanin vieressä, edellä vaiko takana.
Ohjaustapoja on erilaisia. Yleisimpiä on takapuolesta tuuppaaminen, yläkropasta "nostaminen", sekä hihnasta ohjaaminen. Nämä kaikki voi tehdä oikein ja väärin. Takapuolesta tuuppaaminen ei todellakaan ole mitään kanin läpsimistä p**siille täysillä, että kani hyppii hyvin. Se on normaali kosketus, joka ohjaa kania oikeaan suuntaan ja opastaa ottamaan vauhtia, ikään kuin kannuste (esim. pituushypyssä ja korkeushypyssä hyvin yleistä, verrattavissa ehkä pieneen raipan kosketukeen hevosella). Yläkropasta nostamisella tarkoitan sitä, että sormet ovat hellästi kanin rintalastan alla, etutassujen takana ja kania tästä ylöspäin kättä heilauttamalla kannustetaan hyppäämään. En voi väittää, ettäkö tämä aina tehtäisiin näin. Näkee joskus jopa niitä, jotka ihan oikeasti ottavat kanista lujan otteen ja nostavat kanin ilmaan-alas koko ajan, tai joka "heittävät" kania. Yleisintä tämä on pienten kanien kohdalla, ja omasta mielestäni jatkuva kanin kovakourainen ohjaaminen kertoo jo siitä, että kani ei halua hypätä ja ohjaaminen ei ole mitään kannustamista, vaan kiusaamista. Hihnasta ohjaaminen ei myöskään ole mitään repimistä ja riuhtomista, vaan hihnasta kanin kääntämistä niin, että se löytää oikean suunnan mutkaradalla, tai niin että se ei ampaise omaan suuntaansa. Monet turhan innokkaat (etenkin nuoret) kanit harrastavat nimittäin sitä ees-taas sinkoilemista. Tässä muutama video jossa näkyy kanin ohjaamista:
Tässä videossa ohjaan itse Puolukkaa. Siitä näkee alussa esim. paljon tarvetta ohjata kania hihnan avulla. Samaten kanustan kania hyppäämään, antamalla sille vauhtia ilman että tarvitsee edes koskea kaniin, tai korjaamalla eli ottamalla kanin ylös ja nostaa kauemmas esteestä uusintayritystä varten. Myös kohdassa 1:27 näkyy, kun "nostan" kania yläkropasta. Se on siis pieni, hellä liike jolla kania voi ohjata hyvinkin helposti, kania kiusaamatta.
Myös tässä näkyy hyviä esimerkkejä kanin oikeanlaisesta ohjauksesta:
Innokas kani, jota pitää myös ohjata vielä paljon:
Tässä nyt oli tiivistetyimpänä omat ajatukseni kanien estehypystä lajina, sekä mielipiteeni usein kiisteltyihin asioihin. Seuraavaksi kirjoittelen estekaneista; mistä tietää minkälainen kani on hyvä, ja miten/miksi jalostetaan esteristeytyksiä?
Jälleen hienosti kirjoitettu postaus estehyppelystä. Toit tosi hyvin monta eri asiaa esille ja katsoit niitä monelta kantilta. Mielenkiintoinen ja hyvin toteutettu tämä! :)
VastaaPoistaKiitos! :) Moni noista asioista on tosiaan sellasia, että niitä voi katsoa monelta eri kantilta, yritin parhaani mukaan ottaa ne huomioon mutta myös kirjoittaa ihan omista mielipiteistäni. :)
PoistaHyvä postaus! :)
VastaaPoistaKiitos. :)
PoistaHyvä postaus! Olen itsekin kuullut niin monta kertaa että "vedän Tinjan esteiden yli", joopajoo niin varmaan :-D mutta "Voittaminen on aina tärkeintä" en oo kyllä kertaakaan kuullut? :oo enkä nyt usko että ketään tosissaan tollee miettii? :)
VastaaPoistaOn moni puhunut voittamisen tärkeydestä samassa, ku puhutaan siitä että jos kani ei voita niin se myydään pois. Ja jotkut puhuu sitä, että halutaan vaan niitä sinivalkoisia ruusukkeita ja pokaaleita, ja oikeen elvistellään niillä. Tosi paljon katkeruutta oon itse siis huomannut, enkä ymmärrä sitä et mitä tekemistä jalostuskanin valinnalla ja sillä, et on palkinnoistaan ylpeä, olis sen kanssa että onko se voittaminen nyt tärkeintä vai ei. Eli kyllä noista puhutaan mulle ainakin, onneks ei oo sitten niin yleinen juttu kuitenkaan.. :)
PoistaSe on aina pienen kanin omistajan kohtalo, joutua hihnasta kiskomis-huhujen kohteeksi :D
No höh! Ehkä ihmiset ei ole siitä tosissaan? Kun tiedän kyllä itsekin että välillä voinkin semmosta sanoa mutta en oo kyllä ikinä sitä tarkoittanut? :D
PoistaKyl jotkut ihan tosissaan kirjottelee varsinkin tosta että "kani heitetään pois jos se ei voita koska aina pitää voittaa", ja sitten on noita jotka on ihan oikeesti kateellisia, ja mustamaalaa muita kilpailijoita. Harmi kyllä.
PoistaKiva postaus! Mannahan se siellä on päässy kuvaan helpon radan kuvaan:D
VastaaPoista