torstai 27. kesäkuuta 2013

Vauvoja

Puolukka synnytti 25.-26.6. välisenä yönä. Poikasia tuli viisi! Koitin katsella sukupuolia itse mutta ei sitä mitään tullut, joten Miia tuli tänään käymään meillä ja katsoi sukupuolet. Tututututututumm..

Tyttövoittoista on, 3 tyttöä ja 2 poikaa :)

Vauva 4, tyttö. Musta perhonen

Vauva 3, poika. Musta otter perhonen
Vauva 5, jää kotiin. Mysteeri otter

Vauva 1, poika. Mysteeri otter perhonen

Vauva 2, tyttö. Musta otter perhonen
Puolukka on ihanan luottavainen mamma. Juuri ennen synnytystä se pussaili minua ahkerasti, ja halittiin vierekkäin. Kun aamulla menin kanilaan viilentämään kaneja ennen töihin lähtöä, näin Puolukan häkissä karvatuppoja ja olin todella iloisesti yllättynyt kun näin pesässä ison kasan karvaa ja liikettä <3>

Olen todella tyytyväinen sukupuolijakaumaan, samaten väreihin. Nyt on selvää sekin, et Puolukka kantaa otteria :) Puolukka ei ihan malta pestä vauvojen pyllyjä ja niissä on vähän kakkelia, mutta minä putsailen niitä kostutetuilla vanulapuilla siihen asti et Puolukka tajuaa hoitaa hommansa. Vauvoja on imetetty hyvin, aamulla oli pulleat massulit pesässä.

23 kommenttia:

 1. Huhhuh johan on touhua, ettei poikaset saa edes rauhassa kasvaa, kun on saatava tietää sukupuolet :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eiköhän siinä mene kuin pieni hetki kun asiansa osaava henkilö ne sukupuolet katsoo :D

   Mut hei hirveesti onnea vauvojen johdosta! :)

   Poista
  2. Kyse ei ollut siitä, kauanko siinä menee, kyllä itse vuosia sukupuolia katsoneena tiedän että se ei paljoa vaadi. Mutten pysty käsittämään, minkälainen kiire ja hoppu sillä asialla on? Vai oliko idea siinä että poikaset saa mahdollisimman pian varattaviksi eikä täten jää kääteen?

   Poista
  3. Hyvät emot antaa kyllä katsoa poikaset ja kyllä ne pitääkin katsoa, etenkin ensikertalaisella. Kani, joka ei anna ihmisen koskea poikasiinsa, ei ole hyvä emo eikä sitä täten tulisi käyttää jalostukseen.

   Kaninpoikasilta näkee helpoiten sukupuolet joko vastasyntyneenä tai sitten muistaakseni parin viikon iässä. Siinä välissä on hyvin epäselvä vaihe.

   Poikasista jää yksi naaras kotiin, yhtä naarasta on jo kyselty. On mukavaa ettei tarvitse pitää kodin tarjoajia odottamassa.

   Minulla ei ole ongelmaa sen kanssa että kanit "jää käsiin", kanin voi hyvin hyödyntää esim. lihaksi joko ihmiselle tai lemmikille.

   Toivottavasti vastaukseni selvensi asiaa. :)

   Poista
  4. Vielä lisäksi, Miia on todella kokenut kasvattaja ja hän osaa varmasti käsitellä kaninpoikasia oikein ja niitä vahingoittamatta.

   Jos en tarkistelisi poikasia, joku niistä voisi olla kuollut. Näillä helteillä kuolleet poikaset kerää heti kärpäsiä ja koko poppoo on äkkiä kuollut. Vastasyntyneellä on myös aika kurjaa alkaa hoitaaan pyllytulehdusta jos kakkaa mennyt väärään rööriin, kun ensikertalainen emo ei vielä tajua putsata ja poikasten pitäisi antaa "rauhassa kasvaa".

   Poikaset ovat oikein virkeitä pikku makkaroita, ei ynistä ja sätkyillä nälästä, kaikki tasakokoisia ja hyvinvoivia :)

   Poista
  5. + siinä samalla kun pyllyjä putsaa tarkastaa kyllä sukupuolet joten en ymmärrä mikä haitta tässä nyt on.

   Poista
  6. Meillä ainakin emät siirtää itse yleensä kuolleet pennut pois, mikä on minusta aika ihailtava emäominaisuus :)

   Eikä kyse kyllä ollut siitäkään, antaako emä tutkia pesää ja pentuja vai ei. Aika yksinkertaisesti tietääkseni tuon kysymyksen olen esittänyt, etten aivan ymmärrä miksi tähän nyt jaksat repiä kuka on hyvä emä ja kuka ei. Tunnut sitä muutenkin jakelevan aika paljon, että aika nähty argumentti tuo jo.
   Ei se Puolukka mikään supermamma ole, vaikka pennut ok'sti hoitaakin.

   Jos osaat katsoa sukupuolet jo vaikka ennen syntymää, antaa mennä. Mutta kun et osaa katsoa niiltä jo syntyneiltä, niin eihän se mene samalla, kun niitä periä putsaat.

   Mutta miksi ihmeessä ne sukupuolet täytyy saada selville noin vuorokauden ikäisiltä pennuilta? Luultavasti omien kasvattieni ostajat ovat sentään sen verran malttaneet odottaa ja ymmärtävät että pentujen tulee antaa kasvaa, etten ymmärrä miksi kenenkään ostajan tarvitsisi tietää sukupuolia tuon ikäisiltä kaneilta.

   Sitä paitsi, pesätarkastus on helppo suorittaa ihan vain kokeilemalla että kaikki elää. Pentuja ei tarvitse edes nostaa sieltä lämpöisestä pesästä pois (usko pois, se on lämpöisempi kuin ulkoilma, vaikka ulkona olisi reilusti plussaa).

   Mutta ehken seuraa enää tämän pentueen kasvua sillä tämä riittikin minulle.

   Poista
  7. Eikös se ole yleensä niin että pesän ulkopuolelta löytyneet kuolleet poikaset ovat kulkeutuneet sinne emon nisässä roikkuen (ja kylmettyneet kuoliaaksi) eikä emä niitä ole tarkoituksellisesti siirtänyt?

   Onnea muksuista, toivottavasti kaikki menee hyvin! Ei noista pahantahtoisista anoista kannata välittää.

   Poista
  8. Kyllä se hyvät emo-ominaisuudet omaava naaras osaa heittää kuolleet kakarat pois pesästä. Ei ne kuolleet siellä pesän ulkopuolella välttiis ole niitä jotka on nisissä roikkuen ulos raahautunut. Ja sillonkin ainakin meillä osaa emot muksut pesäänsä palauttaa.

   Käsittämättömän itsekästä alkaa tuon ikäisiä muksuja kiusaamaan sillä että pitää ronkkia. Jos ostajaehdokkaat eivät ole sitä muutamaa viikkoa valmiit odottamaan, niin saavat jäädä ilman kaneja. Pesän voi käsikopelolla tarkistaa ilman että muksut nostetaan pesästä. Turhaa touhua taas tuollainenkin. Ja kunnon tekosyyt päälle.

   Poista
 2. Miten tiedät jo nyt, minkä poikasen jätät kotiin? Eihän noilta luonteita nää vielä millään tasolla, onko se vain väri joka merkitsee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väri ratkaisee harmittavan paljon estekaneja valittaessa. Luulisi että se kroppa ja luonne vaikuttaisi, mutta ei niin ei. Harmittavaa, että tämäkin harrastus on nykyään niin pinnallista, että oksat pois.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Jos hyvää tahtoo on se luonne ratkaisevin, jos kanilta puuttuu tietty luonteenpiirre ei hyppimisestä tule yleinsä hirveän menestyneikästä. Väriä ei kuulu katsoa, jos hyvää estekanin tahtoo.

   Poista
 3. Hyvä emo ei ole sellainen joka antaa katsoa poikaset. Hyvä emo puolustaa pesää ja tällöin se hoitaa myös muksut hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen tätä mieltä myös. Hyvällä emällä on suojeluvaisto tallella, jolloin se ei päästä uhkaa lähelle pentujaan. Myös sen emälle tutun ihmisen tulisi olla emän mielestä pennuille uhka.
   Nykyään puututaan aivan liikaa niiden pentujen hoitoon ja sitten pystytään vielä kehumaan emän hyvää hoitotapaa.

   Itselläni on ihan huippuemä, suojeli pesäänsä ja pentujaan ja jos menin pesälle härkkimään, emä siirsi pennut toiseen pesään. Saattoi myös jakaa pennut kahteen pesään ja silti kaikki selvisivät. Tätä emää ja sen pentuja tullaan hyvällä mielin käyttämään jatkossa kasvatukseen :)

   Poista
  2. Pakko sotkeutua asiaan vaikken edes tiedä keiden mielipiteitä ovat... Toisaalta olis ihan kiva tietää, ettei vahingossa tule hankittua tuon tyyppisiä eläimiä itselleen...

   Riippuu ihan mitä kasvattaa; minä itse haluan ainakin kasvattaa lemmikki kaneja, jotka ovat kesyjä, eivätkä pidä ihmisiä uhkana missään tilanteessa, eivätkä osoita ikinä minkäänlaista agressiivisuutta tai arkuutta ihmisiä kohtaan! Sama juttu koirilla, en ikinä hyväksyisi koiraemolta agressiivista pentujen puolustamista, vaikka esim. susille se sallittakoon, miksi siis lemmikkikanien pitäisi sitten saada käyttäytyä villien sukulaistensa tavoin? Ja sen verran on kokemusta mullakin takana ja erilaisista eläimistä, myös kasvatuksesta ym. että on ihan p-puhetta väittää puolustushalun olevan sama kuin hyvät emo-ominaisuudet... päinvastoin se hyvähermoinen, luottavainen ja rauhallinen emo antaa huomattavasti paremmat eväät tulevan lemmikin elämälle :) -Mullakin on ja on ollut monta tällaista ihan huippuemää, jotka siirtävät nuo hyvät ominaisuudet sukupolvelta toiselle, eikä ole ollut niin itsellä kuin niiden jälkeläisten omistajilla valittamista :)

   Ja Onnea Siiri ekasta kanipoikueestasi, luota vain omaan järkeesi, ystäviisi ja heidän neuvoihinsa.

   t. Taru

   Poista
 4. Hei, totta kai jos vauvasta, jonka aion jättää kotiin, kasvaa arka ujostelija, en sitä pidä. Kyllä mulla on sen verran älliä päässä. Hassua miten iso kritisointi tuli nyt siitä että poikasten sukupuolet tarkastettiin nakkeina.. Ja suurin osa vieläpä anonyymisti! Maisun ohjeita kuuntelen aina ja kuuntelen nytkin, ei huolta en minä jätä sitä kotiin jos siitä osoittautuu ihan nössykkä. :)

  Toivottavasti minusta ei oo tullut sellaista kuvaa, että väri on ainoa joka merkitsee. Totta kai se merkitsee edes vähän, mutta ottakaa huomioon esim. se, että minulla on Vimpula, kiukkuinen nössykkä luonnonharmaa herra joka ei hypi hienosti, pidän sitä silti edelleen meillä. Samaten Veera ja Pöpö jotka ei hypi, ja ovat "tylsän" värisiä, olen silti valmis satsaamaan Veeraankin hyvin paljon sen jatkuvan valeraskailun takia ja yritän sreriloida sen, jos se selviäisi vielä.

  Mulla jotenkin tuli nyt sellanen käsitys, että muiden mielestä olisin joku pinnallinen raakalainen jolla ainoa kaneissa merkitsevä asia on väri ja että jos teetän poikasia niin se kaikki pitää äkkiä saada varatuksi ja etsimään uudet kodit. Minä en ole missään markkinoinut näitä poikasia että ostakaa ostakaa, kukaan ei edes tiedä niiden hintaa vielä paitsi Maisu. Joten ei, mulla ei ole yhtään mikään hätä sen kanssa ettäkö poikaset löytäisi äkkiä kodin.

  Toivon, että jos jollain ihan tosissaan on tällainen kuva musta, niin sen voisi kertoa myös nimellisesti, mieluiten ihan vaikka kasvotusten. Olen tosi aloittelija kaniharrastuksen parissa joten otan kaikki neuvot vastaan, myös ihmisiltä joiden kanssa en normaalisti tule välttämättä toimeen. Osaan olla todella jääräpäinen mutta jos saan oikeat, fiksut syyt siihen miksi jokin mitä teen on väärin, niin uskon varmasti. Fiksuksi syyksi en kuitenkaan laske "anna kasvaa rauhassa", kun ne kasvaa rauhassa jo nyt. Enkä "ei noin saa tehdä" miksi ei? Tai "sulla on selvästi joku kiire" no kun ei ole. Ajattelin vain tehdä palveluksen niin itselleni kuin poikasta haluavillekin ja selvittää sukupuolet ajoissa.

  VastaaPoista
 5. Lisäyksenä vielä se, että jos etsisin tästä loistavaa estekania niin en olis Puolukalle poikasia tehnyt. Puolukka on mulle tajuttoman rakas kani ja halusin saada itselleni sen jälkeläisen. Valitsin hyppivän uroksen sen takia, että totta kai se on kiva lisä jos ne poikaset hyppii. Pääsyy poikasille ylipäätään on se, että haluan Puolukan jälkeläisen itselle. Ei se, että saan kivan värisen kanin tai se, että saan estekanin. Kaneli on hyvä estekani ja se riittää minulle, kun haluan toisen hyvän estekanin niin haen sen Ruotsista.

  VastaaPoista
 6. Itse olen todennut että parempi valitettavasti pysyä kasvottomana jatkoa ajatellen, enkä sivusta seuranneena edes keksi, miksi nimellisesti mielipiteeni julkaisisin.

  Mitä rauhassa kasvua se on, jos niitä kopeloidaan ihan mielettömästi jo vuorokauden ikäisenä? Itse kyllä koen rauhassa kasvamisen hieman erilaisena.
  Ja herttinen sentään, pennut ainakin toivottavasti ovat vähintään sen 8viikkoa luonasi, etköhän sen aikana kerkiä katsomaan sukupuolet "olemalla ajoissa".

  Kaikkea toki saa tehdä, mutta miksi niin tarvitsee tehdä?
  Vastaat kovinkin ympäripyöreästi sinulle esitettyihin kysymyksiin ja kommentteihin.
  Kurjaa myös se että yhä tänäkin päivänä kaneja astutetaan siksi, että emä nyt sattuu olemaan kiva kani. Herrajumala sitä kanien määrää, jos jokainen kiva ja jollekkin rakas kani astutettaisiin.. No meitä on moneen junaan.

  VastaaPoista
 7. Ja tuohon hintaan, mitä sitten?
  Onko se joku merkki ettei sinulla ole kiire tai jotain mjuta sellaista?

  VastaaPoista
 8. Mulle ei ole esitetty ainoatakaan kysymystä, ainoastaan haukkuja ja mielipiteitä. Sinun kommentissa oli ensimmäinen varsinainen kysymys, että miksi? Siksi koska haluan ja siitä ei kukaan kärsi paitsi nämä "anonyymit" joiden ip osoitteen saan kyllä selville jos niin haluan. :) Mitäs väliä sillä on että astutanko kanini jos olen valmis syömään vaikki kaikki paitsi sen mun oman mussukan. En ole kellekään markkinoinut poikasia enkä kuulutellut hintaa joten kyllä se on merkki siitä ettei mulla mikään hätä ole.

  VastaaPoista
 9. mikä ongelma kaikilla on tulla tänne valittaa? eiköhän siiri itse tunne kaninsa parhaiten ja tiedä mitä tehdä.. ei kantsi välittää noist, toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. onneksi olkoon vielä poikasista! :)

  VastaaPoista
 10. No kuka on sanonu hei että mielettömästi niitä kopeloitais??!?!
  Kyllä ite uskon sivusta seuranneena että Siiri haltsaa homman,
  vaikuttaa mahtavilta kaneilta nää Siirin puput, ja jos ei
  on mahtavat kanit, niin ei se emäntä voi mikä vaan- olla !

  Ihan ehdottomasti teet Siiri niinkuin itte haluat, ei noista
  marmattajista oo neuvomaan!
  Kyllähän ne poikaset kerkiää kasvaa, joku 15 min siihen menee
  yhteensä ku pari kertaa päiväsä kurkkaa nakit. Ne viettää pesässä
  kasvuaikaansa 23 h 45 min 24 tunnista, haloo..!
  Onnea siis vielä lisää! :)

  VastaaPoista