tiistai 11. syyskuuta 2012

Kanin/jyrsijän keksit + muuta

Tein tossa pari päivää sitten kaneille/hamsterille keksejä, ja ajattelin että jakaisin ohjeen lukijoiden kanssa :)

Tarvitaan:

Ruisjauhoja
Erilaisia tuoreita (omena, porkkana, kurkku, kesäkurpitsa, kaikki mitä eläimelle saa antaa)
Erilaisia herkkuja, pähkinöitä, siemeniä hiutaleita, pellettiä tai siemenseosta, rusinaa jne..
Vettä

Vaihe 1: Eli laitetaan ensin tietenkin uuni lämpeämään, 200 asteeseen. Laitetaan kulhoon tuoreet raastettuna/soseutettuna (Itse raastin sellasella tosi hienoksi raastavalla terällä, että tuli nesteet hyvin ulos).

Kulhossa omenaa, porkkanaa ja kesäkurpitsaa hienolla terällä raastettuna sekä mantelirouhetta.



Vaihe 2: Sitten reilusti ruisjauhoja, tai riippuen ihan minkä määrän keksejä haluaa.
Itse kun käytin noihin puoli pussia ruisjauhoja niin tuli n. 25 paksua keksiä eli aika reilusti.

Sekaan pähkinät/siemenet/pelletti ja kaikki muutkin ainekset ja sekoitus.

Seesaminsiemeniä

Jotain jr farmin yrtti/siemenherkkuseosta kaapin perukoilta


Vaihe 3: Vettä lisäillään sen verran että seoksesta tulee taikinamaista, itse tykkään että taikina on suunilleen saman paksuista kuin piparkakkutaikina, eli hyvin muovailtavissa.

Valmis taikina jossa sopiva rakenne



Tuolla ainesten lisäämisjärjestyksellähän ei oikeasti ole mitään väliä, mäkin lisäilin vähän mitä sattuu (kuten kuvista näkyy että siemeniäkin lisätty jo muuten sopivan rakenteiseen taikinaan), millon sattuu. Vedellä ja ruisjauhoilla kun pelailee niin saa taikinaan sopivan koostumuksen/enemmän taikinaa jos tuntuu että on liian vähän.

Vaihe 4: Sitten itse leipomisvaiheeseen! Kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa joten:

Levitä leivinalustalle ruisjauhoja. Taikinasta voi tehdä kauniin muotoisia keksejä ja käyttää tähän esim. piparimuotteja. Taikinasta voi myös ihan vain taputella sopivan kokoisia lätysköjä keksejä jauhotetulla alustalla.

Ota taikinasta sopivan kokoinen nokare ja aseta se muotin keskelle.

Taputtele taikina muotin sisälle. Keksistä voi tehdä paksun tai ohuen, ihan miten haluaa. Itse tykkään paksummista, niissä on paljon enemmän järsittävää kuin ohuissa. Ohuet puolestaan paistuvat nopeammin.

Nosta keksi pellille ja irrota muotista. Todennäköisesti taikinaa joutuu sormilla työntämään muotista pois.  Tässä auttaa se, että ripottelee ruisjauhoja vähän taputellun keksin päälle, jolloin sormet ei tartu taikinaan irrotettaessa ja keksi pysyy muodossa paremmin.

Keksit voi laittaa vieriviereen, sillä ne eivät kohoa kun ei taikinassa mitään kohoavaa ainesosaa olekaan. Jämätaikinasta tein hamsulle pikkukeksejä.

Vaihe 5: Paista uunissa keskitasolla 200 asteessa 10-20 minuuttia tai kunnes keksit ovat sopivan kuivia ja rapeita. Jos keksit tummuvat jo aikaisessa vaiheessa mutta ovat silti kovin raa-an tuntuisia, kannattaa alentaa lämpöä vaikka 175 asteeseen. Paksummat keksit paistuvat luonnollisesti kauemmin kuin ohuemmat ja paistoaika riippuu täysin keksin paksuudesta.


Siinä nyt olisi ohje kekseihin. Itse otin keksit pois uunista kun olivat kovia reunoista ja ihan vähän pehmeitä keskeltä sormella painettaessa. Annoin kuivua pellillä rauhassa loppuun (noin tunnin) ja tuli todella hyviä :) Keksit olivat kuivuttuaan niin kivikovia että Puolukalla ja Escolla oli suorastaan haastetta saada siitä palaa irti :D

Mikäli on kysyttävää ohjeesta/muusta saa vapaasti kysyä :)

--------------------------------

No niin, sitten meidän muita kuulumisia.. Mua edelleen jännittää ne Puolukan kisat tosi paljon. Tilasin Puolukalle ja Escolle mittatilauksella glittervaljaat :) Puolukalle liilat ja Escolle mustat. Saadaan ne lauantaina läyliäisten kisoissa. Kisoihin otan mukaan Vimpulan, Puolukan ja Escortin. Escon ihan vaan sen takia että haluan tuoda sen näytille, ja senkin takia et tottuu matkusteluun sun muuhun.

Tänään sitten leikkasin itse Vimpulan hampaita. Oli yllättävän helppoa, vaikka jännitti kamalasti. Vimpulalla on siis sen hammasrikon jälkeen alahampaat kasvanut pitkähköiksi. Sain ne lyhenemään heinänkulutusta lisäämällä (tämä muutti papanatkin paljon paremmiksi kaikilla) mutta kasvoivat takaisin kuitenkin.. Minulle sanottiin että sivuleikkureilla saa leikattua, että hampaat ovat tosi pehmeät ja on tavallaan kuin kynsiä leikkaisi. Se pitkin paikkansa, ja hyvin antoi Vimpula leikata :) Kiltti poika oli hievahtamatta koko leikkuun ajan! Muutenkin se on todella kesy ja mahtava käsitellä, tässä pari kuvaa todisteeksi:

Todellinen kesykani :)

Kaksinkerroin ja silti niin rentona ku voi vaan olla.

Vimpulalla on myös kova karvanvaihto (niin on Veeralla ja Pöpölläkin) kuten kuvista näkyy. Ei haittaa koska se tarkoittaa vaan sitä että kanit vaihtavat hyvän ja paksun talviturkin :)

6 kommenttia:

  1. Ihana ohje, kiitos ! :) menen itekki leipomaan kanilleni ja hamstereilleni nuita keksejä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva tietää, että se on muillekin hyödyllinen ! :)

      Poista
  2. Ihania!! Vois kokeilla sitten kun saan kevätpuolel
    Kanin!! <3 :)

    VastaaPoista
  3. kiva ohje, Pontso pupu tykkäsi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käykö vehnäjauhot kun meillä ei ole ruis jauhoja?

      Poista
  4. Mie tein meidän kaneille turvottamal pellettiä sit porkkanaa ja herkkuja sekaa ja hyvin maistui

    VastaaPoista