sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Estehypyn turvallisuus

Tuli tässä jonkin aikaa sitten keskusteltua parin henkilön kanssa estehypyn turvallisuudesta. Niin kuin jokaisessa lajissa, eläinten ja ihmisten keskuudessa, loukkaantumisriski on aina olemassa. Tätä varten tulee olla oikeanlaiset olosuhteet hyppimiseen, sekä oikeanlaiset välineet. Myös hypyttäjän tulee tietää, missä menee kanin itsensä raja hyppimisessä. Miten varmistat kanisi turvallisuuden hyppiessä? Minkälainen alusta on hyppimiselle hyvä? Miten puomit on hyvä asetella esteeseen? Tässä vastauksia perustuen omiin mielipiteiisini sekä kokemuksiin.

Hyppypaikan valinta

Olet päättänyt, että haluat hypyttää omaa kaniasi, tai järjestää estehyppykilpailut. Mitä sinun tulisi ottaa huomioon?

Ensinnäkin, sisällä hyppiessä pitää olla tukeva alusta eli matto. Matto ei saa olla liukas, moni kani on liukastunut hyppiessä ja lätsähtänyt leuka tai vatsa edellä päin puomeja, tämä ei ole lainkaan kiva näky ja kania sattuu. Eli maton tulee olla sopivan karkea, ja jos alusta jolle matto laitetaan on todella liukas, niin matossa tulee vähintään olla pitävä pohja, jotta se pysyy aloillaan. Pidä huoli myös siitä, että matossa ei ole "kupruja", sillä sekä kani että ohjaaja voi näihin kompastua, ohjaaja todennäköisemmin ja kani voi jäädä alle.

Mikäli kisat ovat ulkona, on erilaisia hyppyalustoja mistä valita. Nurmikko, hiekka, asfaltti jne. Itse olen kokenut perus hienolla soralla hiekoitetut kentät parhaiksi, sekä tasaisen nurmipohjan (siis ei kuoppainen ja kivinen, kanin on vaikeampi ponnistaa kuopasta). Asfaltti kuumenee kesällä todella pahasti, suorastaan hohkaa ja on muutenkin todella kova alusta hypätä. Eli asfaltilla en kania hypyttäisi, enintään maton kanssa. Helteisimmät kesäpäivät pysyisin silti asfaltilta kaukana.

Myös sää vaikuttaa hyppimiseen. Todella kuumalla kelillä ei kania kannata rasittaa enempää mitä on pakko. Pidäthän myös kuljetusboksit varjossa, jotteivät kanit läkähdy. Todella tuulinenkaan sää ei ole hyvä hyppimiseen, eikä liiemmin rankkasadekaan. Liika pakkanenkaan ei ole hyväksi kanille, joka ei siihen ole tottunut. Näitä tuskin tarvitsee sen enempää edes perustella.

Pitää osata käyttää maalaisjärkeä hyppyalustan valitsemisessa. Ethän varmasti hypyttäisi kaniasi esim. kivikkoisessa ja kuoppaisessa metsässä, liukkaalla ja todella vaarallisella jäällä, liukkaalla lattialla jossa kani voi satuttaa itsensä, tai kuumana hohkaavalla sekä tassut puhki kuluttavalla asfaltilla?

Olen omin silmin nähnyt, kun kani liukastuu. Joskus todella pahastikin, jopa jalkansa loukaten! Omakin kanini on joskus liukastunut matolla ja meinannut lentää pahasti estettä päin. Tämän tilanteen onneksi pelasti fiksusti kasattu este, vahinkoa ei päässyt tapahtumaan. Jos edessä olisi ollut puomiryteikkö epäturvallisessa esteessä ja olisin samalla vaikkapa kompastunut mattoon, olisi katastrofi ollut valmis. Seuraavaksi kirjoittelenkin siitä, minkäkainen este on turvallinen ja minkälainen ei.

Tasainen nurmikko
Tasainen, hyvä matto
Tasainen hiekka/nurmipohja


Minkälainen on turvallinen este?

Kaikilla ei ole varaa ostaa kalliita esteitä, mm. minulla. Kotona voi viritellä kaikenlaisia esteitä tai rakentaa sellaisia itse. Mitä tulee ottaa huomioon?

Jos kasaat esteen erilaisista esineistä, tulee pitää huoli siitä, että este voi kaatua, jos kani siihen osuu. Jos este ei kaadu, loukkaa kani helposti itsensä tässä. Estettä ei siis kannata rakentaa esim. tiiliskivistä, isosta puunrungosta, isosta pahvilaatikosta tai muusta vastaavasta kiinteästä esineestä, joka ei kaadu. Hyvä vaihtoehto (tosin en itse ehkä tätäkään käyttäisi) on kirja, joka on hieman avattu ja laitettu pystyyn. Tämä on ehkä ainoa mieleeni tuleva vaihtoehto "esteestä", joka on ainakin jossakin määrin turvallinen.

Haluatko rakentaa esteet itse? Tämä on hyvä vaihtoehto, eikä kovin hankalaa. Tiettyjä asioita tulee kuitenkin ottaa huomioon.

Esteen puomien pitää pystyä putoamaan, jos kani niihin osuu. Jos ne eivät putoa, on tässä todella suuret riskit kanin loukkaantumiseen. Paras on asettaa pidikkeet esteen sivuun, ei etureunaan. Sivuilla sijaitessaan voi estettä hypätä molemmista suunnista niin, että puomi putoaa. Kanin jalka jää helposti kiinni olevien puomien väliin, ja kani lentää naama edellä maahan. Kanin hampaat ovat todella hauraat, ja mm. ne voivat katketa. Myös etutassut, joilla kani ottaa vastaan laskeutuessaan, voivat nyrjähtää tai murtua vääränlaisessa alastulossa. Tämä ei ole leikin asia. Pidäthän siis huolen, että rakennat puominpidikkeet niin, että puomit putoavat helposti.

Hyvä vaihtoehto pidikkeeksi puomille on kaksi sinkilää v:n muotoon naulattuna. Naulat tai ruuvit ovat myös vaihtoehto, mutta itse en tällaisia käyttäisi mielellään. Este voi kaatua kanin päälle ja etenkin naula tekee todella pahaa jälkeä, siinä on niin pieni kanta että se voi jopa upota kaniin pahasti. Omissa esteissäni on toistaiseksi ollut naulat pidikkeenä, mutta ensi kesänä aion vaihtaa ne sinkilöihin juuri tämän seikan takia.

Itse esteen tulee myös olla tukeva, sellainen joka pysyy kunnolla pystyssä. Jos este kaatuu kanin päälle, voi sattua ja pahasti. Esteessä tulee olla tukevat ja suorat jalat, ja sen on hyvä olla sen verran raskas, ettei se mene nurin pienestäkin tuulenvireestä.


Itsetehty este ja esimerkki seuraavaan osioon.
Itsetehty este, tukevalla jalalla ja sinkiläpidikkeillä. Ja hyppyhaluton Veera :D



Miten asettelen puomit turvallisesti?


Esteen turvallisuudessa ison osan tekee tietenkin sen, että miten puomit asetellaan siihen. Hyvä varoittava esimerkki on tuossa ylemmässä kuvassa (en siis kania tuolla hypyttänyt). Puomeja esteessä on aivan liikaa, ja jos kani siihen rysähtää niin voi sattua. Puomeja tulee aina olla mahdollisimman vähän esteessä. Niin, että kani hahmottaa esteen eikä pyri hyppäämään sen väliin, muttei yhtään enempää. Tässä esimerkkiesteessä voisi ottaa jokaisesta johtimesta yhden tai loppua kohden useammankin pois alaosasta. Koitin itseasiassa etsiä tähän esimerkkikuvia "huonosti kasatuista" esteistä, mutta en sellaisia löytänyt. Onneksi! Toivottavasti myös tässäkin asiassa pysyy maalaisjärki mukana, niin kuin ilmeisesti on nytkin.


Tässä esteessä on puomit aseteltu turvallisesti
.. kuten tässäkin. © MaiSu, Saga, Caro, Cassu

Mistä tiedän, uskallanko kokeilla kanini kanssa tietyn kokoista estettä?

Kuvitellaan tilanne jossa on turvallinen hyppyalusta, turvalliset esteet ja puomit aseteltu oikein, sääkin on suosinut. Kannattaako antaa kanin yrittää hypätä se? Jokainen omistajahan itse tuntee kaninsa parhaiten, mutta usein tämä on myös aivan turha puolustuskeino. Pitäkää järki mukana siinä, kun lähdette kokeilemaan isompia esteitä. Esim. pienet kanit usein hyppäävät pituutta huonommin, usein näitten näkeekin rysähtelevän pahasti. Myös vanhat tai todella nuoret, kokemattomat kanit ovat syytä olla erityisen tarkkailun alla siinä, kun harkitaan että kannattaako kokeilla vaiko eikö. Kanin kanssa kannattaa edetä asteittain, eikä heti innostuksissaan korkeilla eliittikokoisia esteitä, jollei ole varma kanin osaamisesta. Toki on olemassa niitä kaneja, jotka tällaisia esteitä hyppivät niin nuorena kuin vanhanakin, pienestä koostaan riippumatta, sitä en kiellä. Liian usein kuitenkin näkee läheltä piti-tilanteita ja liikaa yrittämistä, jolloin voisi sattua pahasti.

Tiivistettynä siis, pitäkää aina maalaisjärki mukana ja ajatelkaa tilannetta kanin kannalta. Muistakaa myös:

- Oikeanlainen hyppypaikka. EI asfaltti, liukas lattia tai jää, huonot matot tai epätasainen alusta

- Turvalliset esteet, eli tukevat ja oikeanlaiset puominpidikkeet
- Ei liikaa puomeja, sen verran että kani hahmottaa esteen muttei yhtään enempää
- Kanin hyppytaitojen arvioiminen, älä toimi uhkarohkeasti kanin kustannuksella


Turvallisia hyppyhetkiä kaikille!

4 kommenttia:

  1. Tosi Hyvä postaus! Vaikka tää aihe onkin jo aika tuttu, niin oli tosi mielenkiintoista tää lukea! :)

    VastaaPoista
  2. Tosi ihana banneri! tykkään tähän mennessä näkemistä bannereista kaikkein eniten :)<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :D Oon saanut nyt paljon harjoitusta kun useampi banneri on multa tilattu, tekemällä oppii. :)

      Poista