torstai 16. toukokuuta 2013

Kanien iltaruokinta, estetreenailua

Tänään oltiin Kanelin kanssa ulkona 2 tuntia. Nautittiin hyvästä säästä, käveltiin metsässä yhdessä ja hypytin Kanelia samaĺla hiukan. Kaneli hyppi helpon korkuisia esteitä loistavasti ja energiaa riitti loppuun asti. Eniten pyrin keskittymään erilaisten esteiden harjoitteluun; käytössä oli pyramidieste sekä neloiseste. Neloiseste on meillä joka treeneissä käytössä, sen kun saa laitettua pitkäksi, pystyksi, ja loivaksikin. Eli todella kätevä ja monipuolinen! Kokeiltiin Kanelin kanssa näistä jokaista ja kaikki se tajusi heti ekalla kerralla. Eli mm. 10x50cm tasakorkeana (korkeusxpituus), 40x10cm loivasti nousevana, 30cm pystyä, ja 30x30cm tasakorkeana. Sain otettua jonkunlaista videokuvaakin, tässä puomit vähän putoilee kun oltiin juuri menossa sisälle sen 2 tunnin jälkeen.

Blogger ei suostu millään lisäämään videota eikä löydä Youtube-kanavaani joten tässä linkki videoon:

https://www.youtube.com/watch?v=ZoXc-BmShSk

Meillä oli yleisöä kun treenattiin. Varis siinä katseli vierestä (en uskaltanut päästää lähelle, ties mitä se ois tehnyt Kanelille) koko 2 tunnin ajan. Tämän lisäksi meitä oli ilmeisesti tarkkaillut kauempaa metsäjänis. Kun hain esteitä pihalta varastoon, näin sen esteiden luona tutkimassa ja siitä se hiippaili vaivihkaa kauemmas. Jäin katsomaan jänistä vähäksi aikaa 20 metrin päästä, se natusti kukkasia ja pesi naamaa antaumuksella. Olis varmaan pitänyt ottaa se hyppimään esteitä, heh :D Kävi siinä myös meidän naapuri jolla on todella mukava pikkuinen tyttö, hän on kuulemma ollut tosi innoissaan kun näki minun mennessä ovesta sisään että lattialla vilisti pupuja. Tyttö sai paijata Kanelia ja vaikutti oikein iloiselta :)

Puhelimella otettu, Kaneli-Taneli paijattavana :)
Meillä myös lisko on vaihtanut värinsä upeasti. Siitä tuli nyt siis musta, pinstripe kuviolla. Se on todella upea ilmestys kun väri on parhaimmillaan:


Ajattelin tehdä nyt postauksen kanieni jokapäiväisestä iltaruokinnasta. Eli siis infoa siitä kuka syö mitäkin ja minkä verran. Aloitetaan listaamalla työjärjestys  joka ilta kun ruokin kanit:

 • Annostelen kaikille tuoreruoat
 • Vien tuoreruoat kaneille, ensin kolmen laumalle ja sitten nuorisolle
 • Samalla kun annan tuoreruoat, otan ruokakupit sisälle
 • Annostelen pelletit, ja vien ensin kolmen laumalle ja sitten nuorille
 • Kanit häkkeihinsä
 • Tarkastan vesipullot
 • Täytän heinät
Tässä kuvia määristä joita annan tuoreruokaa, pilttipurkin kansi kokovertailuna

 • Kolmen lauma (Veera, Pöpö ja Vimpula) 


 • Käpyli ja Kaneli. Käpyli saa paljon tuoretta koska se saa niin vähän pellettiä. Kanelille lisään tuoreruoan osuutta pikkuhiljaa.
 

 • Puolukka
Puolukka sai kantapalan hähää
Viime aikoina olen yrittänyt panostaa tuoreruokintaan ja sen monipuolisuuteen. Nyt tarjottiin porkkanaa sekä varsiselleriä. Vihdoinkin sain sen sellerin syötettyä loppuun.. Muita yleisiä tuoreruokia meillä on:

 • Kukka- ja parsakaali
 • Babyleaf-sekoitus ja muut vastaavat
 • Lollorosso, tammenlehväsalaatti, pinaatti
 • Retiisi
 • Lanttu, selleri, palsternakka
Pellettiosasto

Sitten pellettien annosteluun:

Kolmen lauma (2kg)
 • 0,3dl (2rkl) Genesis-Oxbow sekoitusta
 • 0,3dl (2rkl) Freddy-kaninruokaa
 • Yhteensä 0,6dl ruokaa eli jokaiselle 0,2dl.


Käpyli (1,1kg)
 • Aika säälittävä annos, pari pipanaa pitämään sen tyytyväisenä


Kaneli (1,4kg)
 • 1rkl Genesis-Oxbow sekoitusta
 • 1rkl Freddy kaninruokaa
 • yht. 2rkl ruokaa

  

Puolukka (2,8kg)
 • 0,25dl Genesis-Oxbow sekoitusta
 • 0,25dl Freddy kaninruokaa
 • yht, 0,5dl ruokaa


Freddy-ruokaa syötän nyt toistaiseksi, koska sain sitä kilon ilmaiseksi. Mahdollisesti sekoittelen sitä jatkossakin ruokaan, ainakin hätävarana. Ajattelin siirtyä pysyvästi Rabbit Royaleen jonne sekoitan kauraa ainakin talvisin. Mahdollisesti proteiinipitoista pellettiä sekaan mikäli jollekulle ei riitä RR massan sekä lihasten ylläpitämiseen.

Huomenna kaneja odottaa herkkupäivä:


Duppa-syrkin ateriana kirsikkatomaatti neljään osaan pilkottuna. Heitin sille myös terraarioon pienen kourallisen pähkinöitä etsittäväksi.


7 kommenttia:

 1. Hyvä postaus :-) mistä toi pitkulainen ruokakuppi on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Sen ruokakupin ostin Itäkeskuksen Faunattaresta. En muuten tykkää ostaa eläinkaupoista jossa myydään eläimiä, enkä varsinkaan sieltä olis halunnut ostaa mitään, mutta sain lahjakortin niin pakkohan se oli käyttää :)

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on kyllä tosi mukavia otuksia :) Voivat elää parhaimmillaan jopa 20 vuotta.

   Poista
 3. Miksi noin nuori kani saa vain 2rkl ruokaa? Eikö kasvava kani tarvitse kuitenkin suhteellisen paljon energiaa kasvaakseen? :) En siis tiedä, olettaisin vain näin.

  Tuota kyllä ihmettelen että miksi edes antaa Käpylille tuota määrää, miksei vain anna olla ilman :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noi ruoat mitä Siiri syöttää (paitsi Freddy) on hyviä, ei niitä tarvi antaa desiä. Etenkään kun Kaneli tekee sitten umppareita turhaan joita ei syö.
   Itse syötän erillaista ruokaa ja junnut saa 0.5-1dl päivässä ruokaa.
   Täytyyhän nyt Käpysen saada myös jotain pupeltavaa, ainakin täällä jos pelkällä heinällä elettäis niin olis semmoinen rytinä ja ryske + kaneilta menis massaa.

   Poista
  2. Tosiaan, meillä ei pelletti toimita ruokavaliossa mitään muuta virkaa kuin ylläpitää massaa. Kun massa pysyy hyvänä, heinää menee ja kani ei liho, en näe mitään syytä lisätä pellettimäärää.

   Heinä on kanille AINA se tärkein asia. Heinää ei voi syödä liikaa. (no voi mutta ikinä en ole kuullut kanin addiktoituvan heinään niin) Pellettiä puolestaan voi hyvinkin helposti syödä liikaa ja olen nähnyt ihan tarpeeksi kaneja meillä hoidossa, joiden omistaja ei ymmärrä että heinän ja pelletin tasapaino tulisi olla päinvastainen, eikä sitä että kanin papanan ei tule olla 2mm halkaisija pippuria.

   Kaneli on vielä aika pikkunen, ja jos lisään määrää niin umppareita jää syömättä. Tärkeämpää mielestäni kasvavalla kanilla on pitää maha kunnossa jotta se saa hyvät eväät elämään, kasvavalle poikaselle ei tee ummetus tai ripuli hyvää. Kaneli liikkuu suht. paljon, joka päivä vähintään 6 tuntia. Usein reilusti yli 8. Eli lihasta se saa ja tuo pellettimäärä (0,3 desiä, vajaa puoli desiä, aavistuksen vähemmän kuin Puolukka 3kg syö) on sopiva ylläpitämään lihaskuntoa ja kasvua, kuitenkin niin et massu on tasapainossa :)

   Käpyli saa pellettiä osittain sen takia et massa pysyy jotenkin yllä, ja osittain sen takia että ei ole reilua jättää mun mielestä toista ilman kun se aina odottaa niin tohkeissaan iltapellettiä :) Pellettiä vähensin rajusti sen käytöshäiriöiden takia, oli tosi kiukkuinen ja aggressiivinen.

   Toivottavasti vastauksestani oli apua ymmärtämään :)

   Poista